jom hiking nak ?? ..

dimulakan dengan bismillahirrohmanirrahim ! ... 


hye , ape kaba sume ?? .. sihat ?? .. buat ape je tu ?? .. jom hiking nak ?? .. kite buat group ,  msti syok !! ;) ehee , msti korg tnye2 .. pe pasal tetibe crita pasal hiking pulak nie .. hmm .. sbenarnye aku rindu laa nak hiking lagi .. last hiking time 2010 , sebelum masok UiTM .. dan 1st hiking .. 2008 , time form 4 :) .. baru 2 kali je pun hiking sbenarnya .. dan 2 gunung jgak aku dah tawan .. 1st - GUNUNG KINABALU , SABAH .. 2nd - GUNUNG BEREMBUN , TERENGGANU .. ehee .. tp bagi aku trek GUNUNG BEREMBUN lagi lasak lagi arh , kalau nak compare ngn trek GUNUNG KINABALU even pun smua tau '' GUNUNG KINABALU IS THE HIGHEST MOUNTAIN IN SOUTH-EAST ASIA '' sbb ... emm .. aku pun x tau knapa , korg sndiri kena try laa .. JOM !! ;) sendiri try , sendiri rasa .. hehe .. oke , nak cerita laa serba sedikit pasal pendakian ktorg tu .. 

ehem , dimulakan cerita .............


                                                    GUNUNG KINABALU

                           nie laa pendaki - pendaki smua , aku join mmber ayah aku sbenarnya ..                                                                          dan aku laa paling muda kat situ .. baru form 4 ..



malam tu ktorg tido di kaki gunung , cuaca memang sejuk !! pagi tu bangun sarapan , then .. pendakian dimulakan , ktorg ikut jalan yg jauh siket .. gune ''MESILAU TRACK'' .. trek nie bukan trek biasa , kalau trek biasa dyorg akan start dari TIMPOHON GATE ! .. trek nie dy turun kebawah lagi dari TIMPOHON GATE tu , means lagi jauh laa .. 

                                  time pendakian , hujan turun .. masing - masing stop kejap  ..                                                                                     sarung baju ujan yang macam plastik tu .. huhu



daki .. daki .. punye daki .. smpai laa ktorg di LABAN RATA .. LABAN RATA nie sbenarnya kira checkpoint bg smua pendaki laa .. smua pendaki msti kne bermalam di checkpoint nie dlu , sbelum dapat naik ke PUNCAK pada esok nye .. alhamdulillah , smua slamat smpai .. sbenarnye time mendaki , ktorg dah diberi syarat2 .. smua pendaki mesti smpai ke checkpoint sbelum pukul 7 .. kalau x , x bole naik ke puncak .. !! aku no.3 smpai ke checkpoint !! haha .. laju jgak ek ?.. tp 8 jam jgak laa mendaki .. huhh .. smpai kt checkpoint dpt laa jmpe ngn pendaki2 lain , mcm2 negara ada .. :) ktorg pun tido kat situ , dy mcm hostel .. ade katil sume .. tempat makan .. smua tido awal , pagi tu pukul 2 dah kene bangun !! sbb target smua pendaki , msti smpai puncak sbelum matahari terbit :) .. 


                                    bersiap - siap untuk ke puncak !!



                            sbelum bergerak , dengar sikit taklimat dulu .. dan sikit bacaan doa .. :)





pendakian pun bermula .. disaat smua org sedang nyenyak tidur .. kami smua sebok mendaki .. bukan kami je , smua laa pendaki - pendaki yang ada kat situ ..!.. time nie laa ada pendaki yang x mmpu meneruskan pendakian , x dibenarkan untuk teruskan .. hmm .. tp aku menguatkan semangat untuk mendaki smpai kepuncak .. time nie laa perasaan untuk mengalah datang .. putus asa !! putus asa !! putus asa !! aku mcm dh giveup pun ade .. sbb kepala pun dah pening !! tekanan bila dah ada kat atas tu tinggi .. nak bernafas pun susah .. dan .. akhirnyaaaaaaaaa ...... !!! alhamdulillah , kami berada di puncak tertinggi di asia tenggara !! .. perasaan time tu .. hanya ALLAH je yang tau .. puas x terhingga , segala penat - lelah spanjang pendakian smua hilang .. tp sdikit menyedihkan , x smua group kami berjaya smpai ke puncak .. :(


             kami sudah berada di atas awan !! pressure time nie mmg kuat , kpala pening .. 



                            YAALLAH !! betapa indahnya melihat matahari terbit ..



    yeaahhh !! nie laa pendaki yg berjaya smpai ke puncak .. nie puncak dan betul - betul puncak !! 

 ruang atas nie kecik je , so .. lepas amek gmbar kne turun .. sbb pendaki lain pulak nak amek gmbr :)



                                      turun .. minah salleh tu nak amek gambar pulak !! hehe .. ;)



                 time turun !! smua kena berhati - hati , x berhati - hati nasibnye mmg bgolek smpai                                                                   ke gaung bawah laa .. sbb batu - batu ade yg licin .. 



                  tengok tu , cuak x cuak ble tengok bwah ?? .. haa .. ktorang atas awan kan ?? .. hehe .. 



                  time nie mood aku dah tade , sbb kepala pening !! so , muka monyok je .. nie on the                                    way nak ke LABAN RATA , tempat checkpoint tu .. nak amek barang - barang smua .. 




                 oke , time nie dah kat bawah dah .. dalam 3KM lagi , abes laa turun .. nampak x                                           bertampal kat kpala tu ?? .. haa .. tu laa sebab pening .. siap kne berkayu lagi ,                                                        padahal time mendaki tade pun .. nie sume sbb pressure kat puncak ..


                        alhamdulillah , selamat tiba di kaki gunung .. muka keletihan !! .. tp puas !! :)




              aku pun berjaya mendapat 2 sijil GUNUNG KINABALU !! .. bila korang smpai dekat                                        checkpoint (LABAN RATA) akan dapat 1 sijil , dan puncak 1 sijil .. kalau korang x                                                                     smpai puncak .. so , akan dapat 1 sijil je laa :)



        lepas turun je ktorg teros bertolak g ke PULAU MANUKAN .. bercuti kat sne pulak , amek angin :) 



ermm , nie je laa serba sdikit yang dapat dikongsi .. hehe .. nak gambar , banyak lagi sbenarnye .. tp x kan nak upload smua pulak kan ?? .. nie pun dah pnjg .. korg bukan bce pun .. hurm .. ntah bila laa dapat naik KINABALU lagi , ayah aku dah tawan 3 kali .. aku baru skali :'( tp aku mmg berazam nak g naik sne lagi .. cume belum jmpe geng hiking je .. klau ade geng - geng hiking kan syok !! hehe .. haa , tp naik nie korg jangan ingt leyh suke - suke je nak naik , bukan free oke !! .. daki KINABALU nie berbayar jgak .. RM200 lebih x silap .. klau group lagi murah laa .. jom laa budak - budak UiTM yang minat hiking .. naik nie ??! .. kat UiTM tu aku ade tau '' kelab ERC '' kot ade buat hiking - hiking nie .. tp main gunung rendah2 je laa .. lgpun aku tade geng :(

oke , stakat nie je laa entry untuk kali nie.. GUNUNG BEREMBUN jumpe next entry oke .. bubbye !! jaga diri smua .. wassalam .. 

6 comments :

  1. adriot arina said...

    hiking? best la.
    ha'ah la.
    tak jadi macam fb la pulak?

  2. Ez-1 said...

    wah, best la...sy org sabah pn, x pnah daki gunung kinabalu lg...hehe...

  3. CikMai said...

    aku penah panjat gunung jerai je. tu pon azab , tercabut 4 kuku kaki aku . trauma dah.muahaha

  4. sapix said...

    @adriot arina mmg best pun .. :)
    tau tape .. buat x jd laa .. nnti kne tnye2 yg pakar nie ..

  5. sapix said...

    @Ez-1 Ez-1 . aik ?? .. g laa daki .. best ape .. x rugi naik :)

  6. sapix said...

    @CikMai mai , ohooo .. kinabalu nie pun azab jgak nak smpai puncak .. tp alhamdulillah laa aku tade pape , pening je .. 2nd time aku hiking , bru kne pacat .. hehe ..